Header Ads

7 Kod asas gitar bagi pemula baru belajar

Erm2....saja kali ni nak kongsikan kepada korang cara-cara asas belajar gitar bagi pemula yang baru berjinak-jinak nak petik gitar. Bagi saya bukannya mudah nak men gitar....kena faham kodnya terlebih dahulu dan lagu apa yang mahu dimainkan..

Dalam artikel ini, saya amek dari sebuah blog zairul.com. Blog dia banyak yang menarik kerana ia hanya fokuskan untuk citer pasal gitar.

Dalam setiap gambar tu ada disediakan sekali rajah dot fingering (kat penjuru atas sebelah kiri) untuk senang check tali dan fret mana yang perlu ditekan, dimain secara open atau mute. 

Maksud simbol pada penjuru atas kiri gambar;
Tanda ‘x’ = Mute (tak perlu petik tali, atau sentuh tali untuk matikan bunyi)
Tanda ‘○’ = Open string (petik sahaja tali tanpa perlu tekan mana-mana fret)
Tanda ‘●’ = Play string (petik tali sambil tekan pada kedudukan fret yang ditunjuk)
Selamat berjaya.

No comments

Powered by Blogger.