Header Ads

5 Wanita Malaysia paling kaya yang ramai tak tahu

Mungkin ramai yang tidak tahu, Malaysia mempunyai 5 wanita yang berada disenarai teratas terkaya. Kekayaan mereka bukan datang bergolek namun dengan usaha yang cukup cekal.
Berikut merupakan senarai 5 wanita terkaya di Malaysia.
1. Puan Seri Lee Kim Hua
ohtidak-leekimhua
Puan Seri Lee Kim Hua merupakan isteri kepada Tan Sri Lim Goh Tong iaitu orang yang sinonim dikaitkan dengan Genting Highlands dan transformasi empayarnya. Beliau pernah berada di senarai teratas individu paling kaya di negara ini tetapi selepas pemergian beliau pada tahun 2007, hartanya hartanya itu telah diturunkan kepada keluarganya. Isterinya telah mewarisi sebahagian besar kekayaan itu dan kini mempunyai aset bernilai RM21.32 bilion.
2. Datuk Michelle Yeoh
Yeoh Michelle_Sylvie Lancrenon_4056 *** Local Caption *** Yeoh Michelle_Sylvie Lancrenon_4056
Datuk Michelle Yeoh merupakan satu nama besar dalam industri filem antarabangsa. Aktres kelahiran Ipoh, Perak ini pernah membintangi beberapa filem bersama Datuk Jackie Chan malah pernah berlakon dalam filem James Bond. Beliau juga telah terpilih sebagai salah seorang daripada 50 wanita tercantik dunia pada tahun 1997. Michelle Yeoh dianggarkan memiliki kekayaan berjumlah RM245 juta pada tahun 2013.
3. Datuk Siti Nurhaliza
664xauto-dimanfaatkan-anak-tirinya-ini-kata-siti-nurhaliza-1509284
Siapa tidak kenal dengan pemilik nama Siti Nurhaliza. Memulakan kerjaya dalam bidang nyanyian seawal 16 tahun, kehadiran Siti Nurhaliza benar-benar mencipta fenomena malah bakatnya telah berkembang keseluruh Asia. Pada tahun 2013, aset bersih Siti Nurhaliza dianggarkan sebanyak RM50 juta dan turut tersenarai sebagai salah seorang jutawan dalam bidang seni hiburan di Asia Tenggara.
4. Pauline Chai
48b8181a-d0b7-11e3-_693328c
Pauline Chai merupakan bekas Ratu Cantik Malaysia pada tahun 1969 pernah mencatatkan kes tuntutan penceraian termahal kerana Pauline menuntut setengah dari aset bekas suaminya, Tan Sri Dr. Kho Kay Peng yang memiliki kekayaan sebanyak RM2.3bilion. Pauline menuntut sebanyak RM463,700 sebulan.
5. Datuk Nicol David
ohtidak-nicol-david
Datuk Nicol David merupakan kebanggaan Malaysia dan banyak mengharumkan nama Malaysia dalam sukan Skuasy. Beliau telah menduduki carta pemain nombor satu dunia. Asetnya dianggarkan sebanyak RM1.4juta pada tahun 2013.

No comments

Powered by Blogger.