Header Ads

5 Cara diet Nabi Muhammad yang perlu anda amalkan


Kalau anda nak badan yang sihat dan jauh dari kadar obesiti, cuba lah ikut cara diet Nabi Muhammad s.a.w. kerana Baginda merupakan contoh teladan yang terbaik untuk semua umat manusia.
Nabi Muhammad sendiri tidak pernah mengalami sakit perut walaupun sekali sepanjang hayatnya kerana Baginda merupakan seorang yang menjaga pemakanannya.
Di sini, anda boleh cuba mengikuti 5 diet cara Nabi Muhammad yang pastinya sihat dan tidak diperlu ragu-ragu lagi.

1. Minum Susu

1
Susu adalah minuman kegemaran Nabi Muhammad. Susu kaya dengan kalsium, vitamin A dan B. Zat protein penting untuk melawan penyakit. Zat kalsium pula mudah diserap oleh badan.

2. Daging & ikan

giphyanigif_enhanced-buzz-6273-1390409791-1
Nabi Muhammad tidak minum susu ketika makan daging, ayam atau ikan kerana dikhuatiri akan mudah diserang penyakit. Sains membuktikan campuran makanan ini boleh merosakkan perut dan usus.

3. Elak makan campur

3rawmeatproteinfamily
Dalam al-Quran ada melarang supaya tidak campurkan makanan darat bersama makanan laut kerana mengandungi cas ion yang berbeza. Jika kita campurkan akan menyebabkan masalah perut.

4. Makan Buah sebelum makan nasi

giphy (1)
Nabi Muhammad sentiasa makan buah-buahan dahulu sebelum makan nasi. Makan buah sebelum makan nasi, buatkan perut penuh dengan serat dan kita tidak akan makan nasi berlebihan.

5. Buah tamar

Produce-554
Kandungan serat yang tinggi dan rendah lemak pada buah kurma atau tamar menjadikan buah tamar paling digemari oleh Baginda Rasullulah s.a.w . Nabi mengibaratkan orang yang tidak mempunyai kurma di rumahnya sebagai orang yang miskin.

No comments

Powered by Blogger.