Header Ads

10 syarikat yang mengeluarkan makanan/minuman berbahaya yang ramai tak tahu

Coca-cola-650x250
Sebahagian besar syarikat pembekal makanan terkenal di dunia adalah sarat dengan bahan tambahan yang tidak sihat, perasa tiruan, pewarna, pengawet, hormon, organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO), dan toksin. 
Tidak semua orang bersetuju bahawa GM telah terbukti berbahaya kepada manusia, itulah sebabnya rantai makanan yang disenaraikan di sini telah dipilih khusus kerana mereka bertanggungjawab untuk pelbagai pelanggaran-kesihatan GMO dan penyembunyian mereka daripada pengetahuan umum termasuk untuk tujuan maklumat.
Senarai di bawah membongkar dan mendedahkan 10 syarikat yang mengeluarkan makanan/minuman berbahaya untuk kesihatan yang tak ramai sedar!

1. ConAgra Foods

ConAgra—yang jenamanya termasuk Hunt, Healthy Choice, Marie Callender’s, Orville Redenbacher, Slim Jim, Reddi-wip, Egg Beaters, Hebrew National, P. F. Chang’s, and Bertolli-banyak kenyataan produk mereka yang memberi keyakinan kononnya inspirasi daripada “dibuat dengan semulajadi bahan-bahan.” slogan mereka, “Membuat makanan yang anda suka,” adalah menarik dan jujur. Kenyataan-kenyataan ini adalah bertentangan dengan kebenaran. ConAgra didapati bersalah “melanggar kod kesihatan dan pencemaran bakteria dalam pemprosesan makanan, yang telah mangancam pengguna dan dalam beberapa kes telah dikaitkan dengan kematian.” Mereka juga tidak menggunakan GM dalam produk mereka dan mengamalkan penyumberan kilang-ladang yang tidak beretika.
Pada tahun 2003, ia telah mendedahkan bahawa selama dua tahun, ConAgra telah meracuni Amerika dengan daging lembu E.coli yang dicemari, di mana USDA adalah bersubahat dalam menyembunyikan cerita sebenar.

2. General Mills

Trisodium Phosphate (also known as TSP) merupakan penambah perasa yang terdapat dalam ribuan makanan beku dan makanan yang diproses, termasuk bijirin kanak-kanak. Ia juga menjadi bahan yang digunakan dalam bahan pencuci-sehinggalah EPA diisytiharkan tidak selamat bagi pendedahan manusia. Namun, itu tidak menghalang Ketua Mills terus menggunakannya. Tidak GM menyatakan: “Dalam produk makanan kami, kami menggunakan jumlah yang sangat kecil [TSP]”. Phew! Hanya sedikit racun!
Sehinggalah pada tahun ini, makanan General Mills didedahkan menggunakan BHT, atau butylated hydroxytoluene, yang  telah terbukti menjadi toksik apabila diuji kepada haiwan.
General Mills juga telah menggunakan GMO secara meluas dalam hampir semua makanan itu. Syarikat itu melobi secara aktif terhadap mana-mana label yang memerlukan bahan-bahan GMO dan berbohong mengenai keselamatan GMO.

3. Kraft Foods

Ada sebab mengapa keju Kraft Mac N ‘mempunyai warna keemasas yang cantik: ia adalah pewarna tiruan Agent Yellow No. 6, yang telah dikaitkan dengan kesan hiperaktif, asma, penyakit kulit dan juga kanser. Pada tahun 2013, Kraft mendapat tekanan pelbagai pihak kerana mengeluarkan pewarna tiruan, tetapi beribu-ribu orang telah menggunakan produk mereka. Kraft juga menyembunyikan kehadiran GM dalam makanannya dan dalam masa yang sama mereka berjuang secara aktif terhadap peraturan-peraturan menghendaki pelabelan bahan-bahan berbahaya. Dan, sudah tentu, yang diproses, produk pra-pakej mereka mengandungi jumlah yang tinggi lemak, gula dan sodium.
Oh, dan satu hal lagi: pada 18 Mac 2015, Kraft dalam proses menarik balik 6.5 juta kotak Cheese Mac N ‘kerana sebahagian daripada produk tersebut mengandungi serpihan logam.

4. Heinz

Heinz baru-baru ini kehilangan tuntutan mahkamah ke atas pengiklanan palsu yang mereka keluarkan. Mereka sibuk berbohong kepada orang ramai dengan produk pelabelan GMOs diperbuat secara semulajadi. Sama ada anda bertolak ansur dengan GM dalam makanan anda atau tidak, hakikatnya syarikat ini mempunyai rekod prestasi yang terbukti berbohong kepada orang ramai.
Tambahan pula, produk Heinz mengandungi bahan-bahan berikut: tomato pekat yang dibuat daripada tomato bukan organik, cuka suling, sirap jagung fruktosa tinggi (HFCS), sirap jagung, garam, dan pelbagai rempah ratus dan perasa. Setiap sos tomato klasik mengandungi racun perosak, HFCS (neurotoksin), sejenis bahan yang tidak sihat terutamanya gula, dan garam, yang dehydrates badan dan habis mineral.
Anda tidak perlu berhenti makan sos tomato-hanya bertukar jenama organik yang lebih sihat. Begitu juga dengan semua makanan yang dikeluarkan Heinzini.

5. Campbell’s Soup

Adakah ia satu prasyarat kejayaan bahawa semua syarikat makanan besar mesti berbohong secara aktif kepada pelanggan mereka? Sup Campbell, selama ini terpampang dalam fikiran kita dengan cetakan ikonik Andy Warhol, telah menjadi ruji dalam kebanyakan rumah di Amerika selama beberapa dekad. Malangnya, Campbell telah didakwa kerana menyembunyikan kehadiran GMO dan untuk melabelkan makanan yang rendah sodium apabila ia mengandungi sebanyak garam sebagai produk tetap. Cawan purata sup Campbell mengandungi 850mg natrium mengejutkan. Jika anda menjadikan sup Campbell ini makanan harian, bermakna anda mengambil risiko serangan jantung, kencing manis dan tekanan darah tinggi.
Apa yang penting, adalah hakikat bahawa untuk beberapa dekad yang lepas, Campbell telah dipenuhi tin epoxy resin dengan bahan kimia toksik, Bisphenol A (BPA). “BPA telah dikaitkan dalam kajian makmal yang boleh menyebabkan kanser payudara dan prostat kanser, kemandulan, akil baligh awal kanak-kanak perempuan, diabetes jenis 2, obesiti, dan defisit gangguan hiperaktif,” menurut Breastcancerfund.org. Hanya baru-baru ini adakah syarikat itu akhirnya tunduk kepada tekanan dan fasa BPA daripada pengeluarannya.

6. Coca-Cola

coke
Adakah ini benar-benar mengejutkan sesiapa? Pada ketika ini, anda perlu menyedari pelbagai masalah kesihatan disebabkan oleh Coca Cola dan Coca Cola Diet. Coca Cola mempunyai lebih setengah dozen bahan tambahan kimia yang memudaratkan kesihatan anda: E150D, ejen pewarna makanan; E952, atau Sodium Siklamat, pengganti gula sintetik yang sebenarnya diharamkan oleh FDA pada tahun 1969 dan kemudian dibenarkan semula oleh WHO sedekad kemudian; E950, atau Acesulfame Kalium, yang 200 kali lebih manis daripada gula, tinggi tahap ketagihan, dan tidak baik untuk sistem kardiovaskular dan saraf; E951, atau aspartame, pengganti gula yang telah dikaitkan dengan tumor otak, MS (Multiple sclerosis), epilepsi, penyakit Graves, keletihan kronik, Alzheimer, kencing manis, kekurangan mental dan batuk kering; E338, atau Orthophosphoric Acid, yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit dan mata; dan E211, atau Sodium Benzoate, sebatian yang, menurut satu kajian, kerosakan DNA manusia.
Phew, banyaknya!

7. Nestlé

Nestlé adalah salah satu daripada tiga syarikat menggunakan GMO dalam formula bayi mereka. Okay, jadi mungkin anda mahu mempercayai saintis korporat dibayar tentang keselamatan GMOs- tetapi Nestlé juga mempunyai rekod tambahan menggunakan kesan daripada racun melamin industri. Dalam konteks ini, ia adalah bahan kimia yang sama yang menyebabkan sekurang-kurangnya 50,000 bayi Cina jatuh sakit pada tahun 2008.
Purina, yang dimiliki oleh Nestlé, juga mempunyai tuntutan mahkamah yang difailkan terhadapnya bagi penggunaan propylene glycol, toksin haiwan yang dikenali dan komponen bahan antibeku automotif dalam makanan anjing itu. Selepas lebih 3,000 anjing jatuh sakit, Purina balas di laman webnya bahawa propylene glycol ialah “bahan tambahan makanan FDA diluluskan yang juga dalam makanan manusia seperti sos salad dan campuran kek.” Bagaimana pembohongan ini begitu meyakinkan.

8. Kellogg’s

Kellogg’s telah menjadi sasaran larangan di seluruh negara lebih GMO selepas menghabiskan lebih $ 1012552 pada pro-GMO, propaganda media anti-organik di California, Washington dan Oregon untuk mengalahkan inisiatif pelabelan GMO. Adakah etos korporat kesan pengharaman seluruh negara Kellogg’s ini? Malangnya, syarikat itu sebenarnya dua kali ganda ke bawah dan produknya kini mengandungi 100% jagung GMO yang mengandungi kesan ofglyphosate dan BT toksin.

9. PepsiCo

Susulan kes syarikat Coca Cola, Pepsi berikrar untuk mengubah formula selepas undang-undang California memberi amaran ancaman acarcinogen dalam minuman ringan. Walau bagaimanapun, sebahagian besar produk Pepsi masih mengandungi 4-methylimidazole, atau 4-Mel, yang telah dikaitkan dengan kanser pada manusia.
PepsiCo melabur berjuta-juta dalam mempromosikan produk mereka menggunakan selebriti bagi memastikan anda tidak menyamakan produk mereka dengan obesiti, kencing manis atau kanser. Satu kajian 2014 menunjukkan Pepsi mempunyai gula fruktosa lebih daripada yang dipercayai sebelumnya.

10. Hershey’s

Bersama-sama dengan banyak syarikat coklat lain, Hershey’s baru-baru ini didapati mempunyai tahap kandungan yang tidak selamat, terdiri daripada plumbum yang boleh membawa kepada kerosakan dan pembelajaran neurologi upaya-serta kadmium, yang boleh menyebabkan bahaya pembiakan dan kerosakan kepada buah pinggang, hati, dan tulang.
Selain itu, Hershey’s telah membelanjakan lebih daripada satu juta dolar untuk memastikan anda tidak pasti sama ada gula-gula yang anda makan mengandungi GMOs atau tidak. Melayan paling popular mereka mengandungi banyak bahan-bahan yang diubahsuai, yang sebenarnya mereka jelas harap kekal tidak diketahui.
sumber: GuaBlog.com

No comments

Powered by Blogger.