Header Ads

10 Makanan paling beracun di dunia

Doktor suka memberitahu anda bahawa makan terlalu banyak gula atau bahan-bahan lain yang tidak sihat akan membunuh anda, tetapi kita masih makan mereka. Bayangkan hidangan yang begitu beracun yang - terutama jika tidak dibuat dengan betul - boleh membuat anda sangat sakit atau membunuh anda dengan hanya satu hidangan? 

Adakah anda akan mengambil peluang makan ia ? Banyak melakukan walaupun risiko . Malah, beberapa hidangan kekal popular walaupun dengan orang mengetahui mereka mempertaruhkan nyawa mereka makan mereka.


Berikut 10 makanan yang paling beracun di dunia yang anda mungkin mahu untuk berfikir dua kali sebelum menelan.


10. Bitter Almonds
Badam , yang sebenarnya benih dan tidak kacang, kaya dengan penuh manfaat kesihatan. Sesetengah mungkin bersandar lebih ke arah badam pahit daripada badam manis kerana rasa yang meningkat mereka. Menangkap ialah mereka penuh dengan sesuatu yang lain - sianida. Mereka mesti diproses atau dipanaskan untuk mengeluarkan racun yang boleh membawa maut jika badam cukup dimakan.


9. Elderberry 
Elderberries adalah salah satu ubat semula jadi yang digunakan untuk merawat gejala sejuk dan selesema dan diletakkan pada luka kulit untuk membantu seseorang sembuh. Buah di atas pokok elderberry adalah menjadi alkohol dan digunakan untuk makanan rasa seperti jem, pai dan sirap. Namun menonton apa yang anda makan.


USDA memberi amaran bahawa manakala beri biru dan ungu pokok elderberry yang boleh dimakan , beberapa spesies daripada buah beri merah beracun. Pakar-pakar perubatan dan botani mengatakan bahawa daun, batang dan buah yang belum masak atau mentah boleh menyebabkan muntah-muntah, loya atau cirit-birit yang teruk.


8. Wild mushrooms 
Pencinta alam semula jadi berhati-hati. Sesetengah cendawan liar seperti Death Cap boleh membunuh anda. Mereka boleh menyebabkan apa-apa dari sakit perut dan muntah-muntah ke hati , buah pinggang dan kerosakan hati . Pastikan anda tahu apa yang anda lakukan sebelum memetik cendawan dan makan mereka.


7. Ackee 
Ackee memerintah sebagai buah negara Jamaica dan merupakan salah satu makanan yang paling beracun di dunia. Ia pek punch anda tidak mahu menderita. A racun dalam Ackee dipanggil hypoglycin menyebabkan muntah yang teruk digelar Jamaica Muntah Sakit . Makan Ackee sebelum masak sepenuhnya boleh menyebabkan anda tergelincir ke dalam keadaan koma atau mati. Penjagaan perlu diambil untuk hanya makan orang yang boleh dimakan Ackee , kawasan kuning sekitar benih hitam.


6. Cassava 
Ubi kayu adalah lebih dikenali dengan akar yang dikenali sebagai ubi kayu , kerana dalam apa yang digunakan untuk membuat ubi kayu puding. Ubi kayu perlu dikupas kemudian direbus dengan teliti sebelum makan. ubi kayu mentah mengandungi toksin yang badan bertukar menjadi hidrogen sianida. Menyediakan secara salah boleh membawa maut.


5. Hakarl 
Hákarl adalah sejenis daging yu popular di Greenland. Apa yang kurang dalam yu ini adalah buah pinggang atau saluran kencing. Ini bermakna bahan buangan dan bahan toksik yang ditemui di tempat lain dalam ikan dan berpotensi boleh meninggalkan anda dengan penyakit bawaan makanan . Penyediaan memerlukan penapaian ia kemudian menggantungkannya sehingga kering sehingga enam bulan.


4. Sannakji 
Bayi mentah sotong hidangan Korea yang dikenali sebagai sannakji tidak beracun tetapi pasti boleh membahayakan. Memotong kepada kepingan kecil tidak berhenti dari bergerak . cawan sedutan masih boleh selak ke mulut dan tekak anda dan menyebabkan anda tercekik. A tinggi untuk pencari kesenangan mungkin, tetapi kelemasan bernilai risiko ?


3. Rhubard 
Rhubarb membuat agak pai lazat atau puding , tetapi makan bahagian yang salah boleh membuat ia pemakanan yang terakhir . Daun tumbuhan perkelahian yang mengandungi oxalate kimia dinamakan. Makan mereka boleh menyebabkan anda mengalami kesukaran bernafas dan juga sawan, kegagalan buah pinggang dan kematian dalam kes-kes yang melampau. Batang mengandungi kimia tetapi tidak sebanyak itu.


2. Blood clams 
Ketekalan kima mentah sudah membuat banyak squirms . kerang darah , dituai pada kawasan di Atlantic dan lautan Pasifik dan Teluk Mexico , menambah kedut lain kerana ia mengandungi jumlah tambahan hemoglobin. Itulah bahan yang bertukar merah darah, yang bermaksud kerang darah datang amat warna lembayung.


Popular hampir mentah , apa yang membuatkan makanan ini, lebih mengejutkan adalah kerang darah menelan hepatitis A, kepialu, disentri dan di habitat mereka dalam persekitaran oksigen yang lebih rendah. Itulah terutamanya benar bagi kerang darah dari perairan China . Walaupun risiko dijangkiti hepatitis, ada yang masih menganggap mereka merawat lazat .


1. Puffer fish (fugu)
Satu makanan istimewa Jepun yang anda makan pada risiko anda sendiri adalah fugu , juga dikenali sebagai ikan puffer (juga salah satu daripada haiwan yang paling berbisa di dunia). Chefs mesti melalui dua tahun latihan dan lulus ujian bahawa kira-kira satu pertiga daripada pemohon gagal sebelum mereka boleh menyediakan hidangan ini.


Bahagian-bahagian tertentu seperti hati, ovari dan usus mengandungi kimia yang dikenali sebagai tetrodotoxin itulah 1200 lebih toksik daripada sianida. Popular kerana sensasi cucukan ia meninggalkan pada bibir, toksin ini boleh melumpuhkan otot seseorang dan menyebabkan bayi lemas semasa orang itu masih sedar. UK Daily Mail melaporkan 30 hingga 50 orang akhirnya di hospital setiap tahun dari makan fugu .


No comments

Powered by Blogger.