Header Ads

Top 10 Peristiwa Deadliest Dalam Sejarah Manusia

Bencana alam boleh menyerang serta-merta , meninggalkan kemusnahan teruk dan kematian. Sepanjang sejarah manusia, orang telah melihat kuasa kejadian semula jadi . Selain itu, juga telah menyaksikan peristiwa buatan manusia seperti peperangan yang telah meragut berjuta-juta nyawa dan ketinggalan lebih kemusnahan daripada mana-mana bencana alam. 

Berikut adalah 10 kejadian dahsyat berlaku dalam sejarah manusia melihat kedua-dua bencana alam dan buatan manusia:

10. Siklon tropika Bhola (500,000 kematian)The siklon tropika Bhola , taufan dahsyat pernah direkodkan, ia mengorbankan kira-kira 500,000 orang apabila ia melanda Pakistan Timur (apa yang kini adalah Bangladesh) dan West Bengal India pada November 12 , 1970. Ia terbentuk di Teluk Bengal pada 8 Nov dan dipergiatkan sebagai ia mengembara ke utara, mencapai kemuncaknya dengan angin secepat 115 mph pada Nov 11 dan membuat pendaratan pada Nov 12. Kebanyakan kematian adalah disebabkan oleh lonjakan ribut yang mengambil alih pantai dan dibanjiri lebih daripada pulau-pulau yang berkedudukan rendah daripada Ganges Delta.

9. Gempa bumi Shaanxi (830,000 kematian)Gempa bumi Shaanxi pada 23 Januari 1556 , adalah gempa bumi paling dahsyat pernah direkodkan dan salah satu peristiwa yang paling dahsyat dalam sejarah manusia. Tentang 830,000 orang meninggal dunia sebagai gempa bumi yang terjejas lebih daripada 97 daerah-daerah , membunuh sebanyak 60 peratus daripada penduduk di beberapa daerah. Gempa bumi itu terutamanya merisaukan penduduk yang tinggal di pusat perlindungan bumi yang orang mengukir di lereng bukit.

8. Banjir Sungai Kuning 1887 (900,000 kematian)Banjir Sungai Kuning yang bermula pada September 1887 tetap menjadi salah satu bencana alam terburuk dalam rekod. A hujan lebat dinaikkan sungai , menyebabkan ia mengatasi dikes dan merebak ke seluruh utara China. Kira-kira 11 bandar-bandar Cina yang besar dan beratus-ratus kampung terjejas , meninggalkan berjuta-juta kehilangan tempat tinggal dan mencetuskan wabak yang menyebabkan banyak kematian di belakangnya. Angka kematian dianggarkan antara 900,000 dan 2 juta orang.

7. Banjir China 1931 (3.7 juta kematian)Bencana alam paling teruk abad ke-20 dan salah satu peristiwa yang paling dahsyat dalam sejarah manusia berlaku pada tahun 1931 apabila China Sungai Yangtze banjir. Sungai berjalan melalui salah satu kawasan yang paling padat di dunia. Ia berlaku atas kawasan 500 batu persegi , meninggalkan kira-kira 500,000 orang kehilangan tempat tinggal . Rice tanaman bahawa bandar-bandar utama seperti Wuhan dan Nanjing bergantung kepada telah musnah , menyebabkan ramai yang mati kebuluran . Kepialu dan disentri juga mengambil nyawa, menolak kematian tol sehingga kira-kira 3.7 juta.

6. Holocaust (>6 juta kematian)Kira-kira 6 juta orang Yahudi , dua pertiga daripada penduduk Yahudi Eropah dan dua perlima daripada Yahudi di dunia, meninggal dunia pada , penganiayaan yang ditaja oleh kerajaan dan penyembelihan sistematik yang tersebar di bawah pemerintahan Nazi. Tambahkan ke bahawa lebih daripada 3 juta tahanan Soviet perang , lebih daripada dua juta orang awam Soviet , lebih daripada satu juta orang awam Poland , kira-kira 70,000 orang dengan kecacatan mental dan fizikal dan banyak lagi ? Ia memanjat dengan anggaran tinggi kira-kira 17 juta.

5. Perdagangan hamba trans-atlantic (>10 juta kematian)Adalah sukar untuk meletakkan angka kematian di perdagangan hamba Trans -Atlantic yang terbentang dari abad ke- 16 sehingga abad ke-19. empayar Eropah yang menegaskan kuasa mereka di Dunia Baru digunakan hamba Afrika Barat untuk mengisi keperluan tenaga kerja. Terdapat anggaran bahawa bagi setiap sepuluh hamba diambil ke atas kapal, empat meninggal dunia akibat layanan buruk. Rudolph Rummel , seorang profesor emeritus sains politik di Universiti Hawaii, mengumpul data mengenai keganasan kolektif dan perang ke atas kerjayanya dan dianggarkan bahawa lebih daripada 13.6 juta hamba sahaja mati pergi ke Amerika.

4. Perang Dunia Pertama (17 juta kematian)Perang Dunia I berada pada salah satu konflik paling dahsyat dalam sejarah manusia dan salah satu peristiwa yang paling dahsyat dalam sejarah manusia. Lebih daripada 17 juta kematian tentera dan orang awam adalah disebabkan oleh konflik di seluruh dunia. yang termasuk kira-kira 11 juta tentera dan kira-kira 7 juta orang awam. Peperangan menyumbang kira-kira dua pertiga daripada kematian tentera , tidak seperti konflik abad ke-19 di mana majoriti kematian berlaku kerana penyakit.

3. Pemberontakan Taiping (40 juta kematian)Dinasti Qing Manchu yang dipimpin dan Heavenly Kingdom of Peace , sebuah gerakan millenarian Kristian, berjuang antara tahun 1850 dan 1864 dalam apa yang menjadi salah satu peristiwa yang paling dahsyat dalam sejarah manusia. Hong Xiuquan , yang mengaku sebagai adik kepada Yesus , yang diketuai pemberontakan terhadap dinasti Qing. Anggaran berkisar 20-70 juta orang, menjadikannya perang saudara dahsyat di dunia dan salah satu peperangan dahsyat dalam sejarah manusia.

2. Perang Dunia Kedua (60 juta kematian)Perang Dunia I dianggap Perang Besar tetapi kemudiannya mengecil berbanding bilangan mangsa dalam Perang Dunia II. Kira-kira 3 peratus daripada penduduk dunia 1940 kira-kira 2.3 bilion meninggal dunia akibat Perang Dunia II. Apabila menambah pada masa kelaparan yang berkaitan dengan peperangan dan penyakit, jumlah kematian memanjat kepada lebih daripada 80 juta termasuk 50-55.000.000 orang awam. anggaran jumlah kematian tentera adalah 21 hingga 25 juta termasuk kira-kira 5 juta tawanan perang yang meninggal dunia dalam kurungan.

1. Penjajahan Eropah di Amerika (95 juta kematian)Salah satu episod yang paling besar pembunuhan beramai-ramai adalah penjajahan Eropah di Amerika, mengakibatkan jumlah kematian dianggarkan 95 juta orang atau lebih. orang asli Amerika meninggal dunia bukan sahaja dari penaklukan tetapi dari cacar , campak , batuk , demam berdarah dan lain-lain penyakit yang dibawa oleh penjajah Eropah. Yang , menurut ramai anggaran, mengatasi kematian yang disebabkan oleh pembunuhan beramai-ramai dan penaklukan.

No comments

Powered by Blogger.