Header Ads

Tips cara mendapatkan Backlink dari Google

Siapa yang menyangka ternyata Google juga boleh kita jadikan sebagai sumber untuk mendapatkan backlink yang berkualiti . Dengan DA dan PA yang sangat tinggi , tentunya , backlink yang dihasilkan dari laman web ini juga mempunyai kualiti yang tinggi pula

Bagaimana cara mendapatkannya ? .

Pada artikel ini kita akan membincangkan cara mendapatkan backlink dari Google , dengan memanfaatkan ciri dari Google itu sendiri , yakni Google Plus dan Google Sites .

Kita boleh mendapatkan ribuan backlink dari Google dengan mudah dan kualitinya yang baik pula .

Sebelum ini saya juga pernah membincangkan mengenai cara mendapatkan artikel yang berkualiti , bagi rakan - rakan yang ingin membaca artikel tersebut sila klik » cara mendapatkan backlink berkualiti .
Cara Mendapatkan Backlink dari Google Google Plus
Walaupun google plus merupakan suatu media sosial , sisi backlink adalah keuntungan Google Plus berbanding dengan media sosial lain . Dengan Google Plus kita boleh mendapatkan backlink dengan sangat mudah . Walaupun nofollow , tetapi , peranan untuk off page Google Plus begitu bermakna .

 • Pertama , bukalah laman http://plus.google.com , lalu , masukkan gmail dan password anda. Jika belum mendaftar sebagai ahli Google Plus , daftarlah .

 • kedua , arahkanlah penunjuk anda pada bahagian profil dan klik bahagian tentang . Nanti , anda akan menemui pelbagai tempat dengan data - data masing - masing . Untuk backlink , kita akan menggunakan dua tempat sahaja , yakni kotak Cerita dan Tautan

 • Ketiga , kliklah tulisan edit pada kotak Cerita .

 • Keempat , buatlah keterangan yang lengkap mengenai diri anda . Di akhir keterangan tampal URL laman web anda , contohnya silahkan dilihat pada gambar di bawah ini . Jangan lupa menekan butang simpan .

 • Kelima , backlink pada kotak pautan . Langkahnya sama saja , klik butang edit , kemudian tambahkan laman web anda pada bahagian penyumbang di dan pautan . Jangan lupa untuk menyimpan.


Google Sites

Google Sites merupakan perkhidmatan dari Google yang membenarkan kita untuk membuat laman web percuma .

Dengan perkhidmatan ini kita boleh memanfaatkannya sebagai sumber backlink . Langsung saja berikut butirannya .

 • Pertama , bukalah laman https://sites.google.com . Kemudian , masuklah menggunakan akaun Gmail anda .

 • Kedua , tekan butang merah yang bertuliskan Buat .

 • Ketiga , Aturlah laman web anda dengan memilih template / tema , tajuk , keterangan , dan lokasi URL . Selepas data - data terisi , tekan kembali butang " Buat " yang berada di atas laman .

 • Keempat , untuk mendapatkan backlink dari Google Sites , anda perlu membuat laman terlebih dahulu , carilah butang tambah halaman pada sudut kanan , dan tekan . Selepas itu pada laman tersebut buatlah sebuah postingan dan berikan backlink pada laman web anda


Demikian saja perbahasan mengenai cara mendapatkan backlik dari Google Plus dan Google Sites . Semoga pembahasan backlink singkat ini bermanfaat bagi pembaca .

1 comment:

 1. Nak sebut amirul asyik sebut amirul mukminin. .ehe

  ReplyDelete

Powered by Blogger.