Header Ads

Apa Itu Penyakit Pneumonia & Simptomnya!

Apa Itu Penyakit Pneumonia & Simptomnya!|Pneumonia atau radang paru-paru adalah jangkitan yang inflames pundi angin dalam satu atau kedua-dua paru-paru. Pundi udara boleh mengisi dengan cecair atau nanah (bahan bernanah ), menyebabkan batuk dengan kahak atau nanah , demam , menggigil , dan kesukaran bernafas. Pelbagai organisma, termasuk bakteria , virus dan kulat , boleh menyebabkan radang paru-paru.

Apa Itu Penyakit Pneumonia & Simptomnya!

Apa yang menyebabkan Pneumonia?

Bakteria dan virus adalah punca utama pneumonia. Apabila seseorang bernafas radang paru-paru yang menyebabkan kuman ke dalam paru-paru dan beliau sistem imun badannya jika sebaliknya tidak boleh menghalang kemasukan, organisma menetap di pundi udara kecil yang disebut alveoli dan terus membiak. Sebagai badan menghantar sel-sel darah putih untuk menyerang jangkitan, pundi menjadi difailkan dengan cecair dan nanah menyebabkan pneumonia.

Siapakah yang mudah dapat Pneumonia?

Sesetengah orang lebih daripada yang lain untuk membangunkan pneumonia. Individu yang berisiko tinggi termasuk mereka yang:  Orang yang lebih tua daripada 65 tahun dan mereka yang baru-baru pulih daripada selsema mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat pneumonia.

● Merokok 
● Penyalahgunaan alkohol 
● Mempunyai keadaan peruvatan yang lain seperti penyakit kronik pulmonari obstruktif (COPD), emfisema, lelah atau HIV.
● Mengambil ubat-ubatan untuk penyakit refluks gastroesophageal (GERD).

Apakah symptoms Pneumonia?

Tanda-tanda radang paru-paru yang disebabkan oleh bakteria biasanya datang lebih cepat daripada radang paru-paru yang disebabkan oleh virus. Orang tua dan kanak-kanak kecil sebenarnya boleh mempunyai kurang atau lebih gejala ringan daripada yang dijangkakan untuk kumpulan berisiko tinggi seperti . Kebanyakan orang dengan radang paru-paru bermula dengan gejala selesema dan selesema dan kemudian mengalami demam yang tinggi , menggigil, dan batuk dengan kahak.

Sebagai contoh yang lain adalah seperti :

batuk 
● hijau mukus (kahak) batuk dari paru-paru
● demam 
● pernafasan cepat dan sesak nafas 
● berjabat menggigil 
● loya dan muntah-muntah 
● cirit-birit 
● berpeluh 
● sakit kepala 

Bagaimana Pneumonia dirawat?

Rawatan radang paru-paru bergantung kepada jenis radang paru-paru dan keterukan gejala. Pneumonias bakteria biasanya dirawat dengan antibiotik , manakala virus pneumonias dilayan dengan yang lain dan banyak cecair. Pneumonias kulat biasanya dirawat dengan ubat-ubatan antikulat.

Over-the -kaunter ubat-ubatan juga biasa diberikan untuk menguruskan gejala radang paru-paru yang lebih baik. Ini termasuk rawatan untuk mengurangkan demam , mengurangkan kesakitan, dan menahan batuk. Di samping itu, ia adalah penting untuk mendapatkan banyak rehat dan tidur dan minum banyak cecair.

Dimasukkan ke hospital untuk radang paru-paru mungkin diperlukan jika tanda-tanda yang sangat buruk atau pesakit yang mempunyai sistem imun yang lemah atau penyakit serius yang lain. Di hospital , pesakit biasanya dirawat dengan antibiotik intravena dan mungkin memakai oksigen.

Sumber : medicalnews 

No comments

Powered by Blogger.