Header Ads

Ciri-ciri pemilihan nama Domain yang baik

Nama domain adalah hartanah Internet. Sama seperti lokasi yang baik adalah penting untuk batu bata dan perniagaan mortar , nama domain yang baik akan menjadi batu penjuru kejayaan laman web anda. Tetapi bagaimana untuk mengenal pasti ia? Di bawah anda akan mendapati 4 ciri-ciri nama domain yang baik.

1. Nama domain yang pendek 

Nama-nama domain yang baik adalah pendek. Ia bukan satu kebetulan bahawa semua tiga huruf dan empat huruf domain .com sudah pergi, dan bahawa orang-orang lima surat akan cepat juga.

Tidak ada nombor yang pasti aksara yang anda harus bertujuan untuk, hanya ingat bahawa lebih pendek lebih baik . Jika anda benar-benar memerlukan beberapa panduan , cuba untuk pergi di bawah 10 aksara, dan tidak pernah melebihi 20.

Bagi jumlah perkataan , domain satu perkataan adalah "emas" , yang dua perkataan yang baik, domain tiga perkataan adalah sederhana, dan di atas bahawa ia biasanya idea yang buruk.

Contoh: Quotes.com adalah domain yang hebat dan mungkin bernilai berjuta-juta dolar. ProQuotes.com adalah baik domain dua perkataan bernilai beribu-ribu dolar. ProQuotesNow.com merupakan domain dan boleh digunakan untuk laman web. YourProQuotesNow.com adalah jelas tidak bernilai.

2. Ia mudah dingati 

Ramai pengguna Internet tidak menggunakan penanda buku. Mereka hanya menghafal domain laman web kegemaran mereka dan taip mereka setiap kali mereka mahu untuk melawat. Meneka apa, jika domain anda adalah kompleks dan tidak mudah untuk mengingati anda akan kehilangan pelawat ini di sepanjang jalan.

Contoh: Brcwr.com adalah nama domain yang singkat, tetapi tidak mudah untuk ingat sama sekali, sehingga ia akan menjadi satu idea yang buruk untuk menggunakannya untuk laman web anda (kecuali singkatan mewakili nama laman web atau mesej yang tidak dapat dilupakan ).

3. Ia mudah untuk dieja 

Perkara terakhir yang anda mahu adalah pelawat kesalahan ejaan domain dan berakhir di tempat lain anda.

Elakkan kata-kata asing yang luar biasa, kata-kata yang mempunyai sebutan kompleks, gabungan pelik huruf dan apa-apa sahaja yang mungkin menyebabkan seseorang untuk tersalah eja alamat anda.

Contoh: CappuccinoBar.com mungkin menimbulkan masalah untuk Bahasa Inggeris pelawat bercakap. Cappuccino adalah perkataan Itali , dan tidak semua orang sedar di mana beregu diletakkan.

4. "Brandable"

Domain brandable akan mempunyai sebutan yang bagus, yang menarik dengan huruf atau hanya kesan visual menarik. Kadang-kadang mereka tidak akan deskriptif , tetapi mereka boleh sama-sama berkesan .

Domain brandable akan membuat pengunjung anda mengaitkan nama dengan laman web anda dan kandungannya. (Perhatikan bahawa domain brandable boleh deskriptif pada masa yang sama , tetapi itu tidak semestinya benar .)

Contoh: Kotaku.com adalah salah satu blog permainan yang paling popular di Internet. domain tidak deskriptif sama sekali, tetapi jenama yang begitu kuat bahawa pemain segera mengenalinya seluruh web.

No comments

Powered by Blogger.