Header Ads

Apakah Segitiga Bermuda? Misteri masih tak terungkap!!!

Segitiga Bermuda ni jarang-jarang didengari di media massa mahupun kaca tv kerana geografinya yang jauh di lautan. Tapi, korang nak tahu tak ada apa di sana? Apakah ia? Baca selanjutnya....Segitiga Bermuda adalah kawasan di bahagian barat Lautan Atlantik Utara, di mana kapal-kapal , kapal terbang dan juga orang yang dipercayai mempunyai misteri hilang.

Selama beberapa dekad, dibuat-buat Bermuda Triangle Lautan Atlantik telah menangkap imaginasi manusia dengan kehilangan yang tidak dapat dijelaskan kapal , kapal terbang, dan manusia.

Beberapa spekulasi bahawa akuan, daya yang tidak diketahui dan misteri bagi kehilangan yang tidak dapat dijelaskan , seperti makhluk luar angkasa menangkap manusia untuk belajar; pengaruh benua yang hilang Atlantis ; pusaran yang menghisap objek ke dalam dimensi lain ; dan idea aneh lain.

Beberapa penjelasan yang lebih mendalam dalam bidang sains, jika tidak sebagai keterangan. Ini termasuk lautan (gas metana meletus dari sedimen laut) kembung perut dan gangguan dalam garis geomagnetik -ubah.

Pertimbangan alam sekitar dapat menjelaskan banyak, jika tidak paling, daripada kehilangan. Majoriti ribut tropika dan taufan Atlantik melalui Segitiga Bermuda, dan pada zaman sebelum ramalan cuaca bertambah baik, ini ribut berbahaya mendakwa banyak kapal.

Juga, Arus Teluk boleh menyebabkan cepat , kadang-kadang ganas, perubahan cuaca . Selain itu, sebilangan besar pulau-pulau di Laut Caribbean mewujudkan banyak kawasan air cetek yang boleh mencetuskan masalah untuk kapal pelayaran.

Tentera Laut Amerika Syarikat dan Pengawal Pantai AS berpendapat bahawa tidak ada penjelasan yang ghaib bagi menghadapi bencana di laut. Pengalaman mereka menunjukkan bahawa gabungan tentera alam dan manusia mengalahkan walaupun fiksyen sains yang paling meragukan.

Mereka menambah bahawa tidak ada peta rasmi wujud yang menandakan sempadan-sempadan Segitiga Bermuda. U. S. Lembaga Nama Geografi tidak mengiktiraf Segitiga Bermuda sebagai nama rasmi dan tidak mengekalkan fail rasmi kepada kawasan.

Lautan telah sentiasa menjadi tempat yang misteri kepada manusia , dan apabila cuaca buruk atau navigasi lemah yang terlibat, ia boleh menjadi tempat yang sangat berbahaya. Ini adalah benar di seluruh dunia.

Sumber : oceanservice 
No comments

Powered by Blogger.