Header Ads

5 Perkara yang perlu tahu tentang Tahun Baru Cina1. Ia mengenai keluarga 

Tidak seperti sambutan Tahun Baru setiap kalendar Gregorian , Tahun Baru Cina bukan masa untuk pesta sampean yg meriah mabuk dan topi sequined . Pada malam Ahad - Malam Tahun Baru Cina - jalan-jalan di Hong Kong senyap sebagai penduduk tempatan berkumpul di rumah-rumah mereka untuk " makan besar " dengan ahli keluarga yang telah pulang ke rumah.

2. Penghijrahan orang tahunan yang terbesar di dunia 

Fortune baru-baru ini dikenali sebagai " mimpi ngeri pelancongan terbesar 2016. " Di China , Hong Kong dan negara-negara lain yang mempunyai penduduk Cina yang ketara , Tahun Baru disambut sebagai cuti umum - sekolah dan pejabat berhampiran pada masa ini - dan kerana itu sejumlah besar orang mengambil kesempatan daripada peluang untuk perjalanan - sama ada dalam perjalanan pulang untuk bersama dengan orang yang tersayang atau pergi bercuti . Walaupun pekerja di tanah besar China diberi tujuh hari berturut-turut di luar, tempoh cuti meluas melalui awal Mac , di mana pegawai-pegawai menjangkakan 2.91 bilion perjalanan yang akan diambil.

Isnin lepas, lebih daripada 100,000 orang telah terperangkap di sebuah stesen kereta api di bandar selatan Guangzhou selepas beberapa siri kelewatan kereta api.

3. Akan sentiasa melihat merah 

Kepada orang Cina , merah mewakili nasib baik, dan sebagainya sekitar Tahun Baru warna yang boleh dilihat di mana-mana di bandar-bandar Cina: lampu merah tergantung di pintu ; cutouts kertas merah menghiasi tingkap. Dan ruji cuti: sampul surat merah , yang dipanggil Hongbao dalam bahasa Mandarin, atau lai melihat dalam bahasa Kantonis, dipenuhi dengan wang tunai dan diberikan oleh orang yang berkahwin kepada anak-anak , saudara-mara dan rakan-rakan yang belum berkahwin , dan pekerja. Jumlah itu biasanya nombor genap , dan ia tidak harus mengandungi nombor empat , yang dianggap malang kerana ia kedengaran seperti perkataan Cina untuk kematian.

4. Tahun ni memasuki tahun Monyet 

Kalendar Cina memberikan setiap tahun baru haiwan per a zodiak berputar 12: tikus, lembu , harimau , arnab , naga , ular, kuda, kambing , monyet, ayam , anjing dan babi. Tahun lepas adalah Tahun Kambing ; tahun ini ialah Tahun Monyet. Orang yang lahir pada Tahun Monyet mempunyai ciri-ciri sebagai pintar , lucu , ingin tahu dan suka bermain. Tahun-tahun 1920 , 1932 , 1944 , 1956 , 1968 , 1980 , 1992 dan 2004 juga telah ditugaskan sebagai Tahun Monyet.

5. Ia kini dirayakan di seluruh dunia 

China telah menyaksikan diaspora yang ketara, dan bandar-bandar yang telah menerima sejumlah besar pendatang Cina selama ini kini memegang perayaan mereka sendiri untuk Tahun Baru. Di New York City , misalnya, semua sekolah awam ditutup pada Isnin sempena cuti. Perayaan Tahun Baru Cina juga diperhatikan oleh Vietnam dan Korea , dan juga Tibet , yang pertama hari perayaan jatuh pada Selasa .

No comments

Powered by Blogger.