Header Ads

5 Aneh Jenis Rumah Yang Tak Masuk Akal

 
 
Tempat tinggal sememang menjadi keperluan yang sangat penting untuk setiap orang. Ianya bukan sahaja tempat untuk bernaung, sekaligus memberi pelindungan kepada manusia daripada cuaca panas dan hujan.  Disini kami ingin kongsikan 5 rumah yang dibuat daripada benda yang tidak masuk akal.
 
1. Rumah Lego


James May, presenter Top Gear BBC, telah mendirikan dua buah rumah menggunakan lego tetapi rumah ini tidak boleh dihuni. Meskipun rumah tersebut memiliki fasiliti lengkap seperti bilik air, dapur, ruang tamu, namun iainya terlalu berisiko untuk menghuni rumah yang diperbuat daripada tiga juta kepingan lego itu.
 
2. Rumah Jagung


Rumah ini hanyalah dijadikan sebagai model sahaja kerana iainya berisiko  tinggi untuk dibasahi hujan dan mudah ditiup angin. Bangunan ini dibina sepenuhnya dari bahan kayu yang berasaskan tongkol jagung.
 
3. Rumah Tulang Mamot


Bahan yang digunakan untuk membangunkan rumah ini mungkin adalah yang paling mahal kerana iainya merupakan khazanah kuno dan sudah semestinya memperlukan permit dan keizinan daripada pihak yang berkaitan.
 
4. Rumah Botol Plastik


Di Taiwan, sebuah rumah pameran didirikan menggunakan susunan botol minuman. Keunikan rumah ini ialah korang dapat menikmati keindahan cahaya matahari yang menembusi warna –warni botol.
 
5. Rumah Tayar


Jutaan tayar terpakai digunakan untuk mendirikan rumah ini. Susunan tayar yang kemas menjadikan rumah ini teguh dan kemungkinan boleh didiami. 

Sumber : erafm, Britaku 

No comments

Powered by Blogger.