Header Ads

10 Syarikat Anda Perlu Boikot Israel

Keprihatinan terhadap rakyat Palestin telah berkembang di seluruh dunia, bukan hanya semata-mata di dunia Islam. Ia telah meningkat secara mendadak susulan beberapa siri peristiwa ngeri yang berlaku pada tahun ini di Negeri Palestin.
Dengan perdebatan yang semakin meningkat tentang bagaimana orang ramai boleh membantu, ramai cendekiawan dan aktivis politik berkata cara terbaik ialah melalui boikot, penjualan dan sekatan (BDS). Kempen BDS meliputi semua produk Israel: Ia adalah satu taktik yang luas bertujuan untuk memberi tekanan kepada negara itu sendiri untuk berubah. 
Ia juga tertumpu khas kepada syarikat-syarikat yang benar-benar terlibat dalam membuat keuntungan besar daripada dasar penjajahan negara yang dilaknat itu. Syarikat-syarikat ini mungkin akan termasuk dalam pemulauan itu (BDS) tidak lama lagi!
1. Volvo
volvo
Syarikat gergasi automobil ini telah dikritik kerana membekalkan peralatan untuk meroboh dan meratakan rumah Palestin. Lebih menarik lagi, pengilang automobil dari Sweden ini juga memegang kepentingan 27% dalam Merkavim, bas yang digunakan untuk mengangkut tahanan Palestin ke dan dari penjara Israel!
2. Hewlett Packard
hp
Slogan Hewlett Packard ialah “If you’re going to do something, make it matter.” Bagi rakyat Palestin ia pasti itu amat berharga. Syarikat gergasi berteknologi menghasilkan EDS Israel, yang membekalkan sistem komputer untuk Angkatan Pertahanan Israel dan menghasilkan peralatan berteknologi tinggi seperti Sistem Basel, sistem permit biometrik yang mengawal pergerakan pekerja Palestin melalui pintu masuk di Gaza dan Tebing Barat.
Peralatan HP juga digunakan oleh penjara Israel dan tentera. Tambahan lagi syarikat itu juga telah melabur dalam pembangunan teknologi penempatan haram, yang mengambil bahagian dalam Projek Bandar Pintar di bandar Ariel.
3. Intel
intel
Kilang Intel beroperasi di Kiriyat Gat, tapak bekas kampung-kampung Palestin di Iraq al-Manshiya dan Faluja. Menurut ahli sejarah Israel Benny Morris dalam perang tahun 1948-1949 penduduk kampung-kampung ini telah diusir keluar, sejajar dengan pelan strategik Israel.
Intel, pemproses yang boleh didapati di kebanyakan komputer di dunia, dilaporkan melabur $ 2700000000 untuk menaik taraf loji Kiryat Gat di mana ia menghasilkan cip baru yang akan membuat komputer lebih ringan dan lebih cepat. Yang membawa jumlah pelaburan di Israel kira-kira $ 10 bilion, ditambah ia juga telah memberi manfaat kepada lebih daripada $ 1 bilion dalam bentuk geran kerajaan Israel.
4. Motorola
motorola
Penyokong BDS telah mensasarkan syarikat gergasi telekomunikasi Motorola kerana menyediakan peralatan pengawasan di sekitar penempatan Israel, bersama-halangan pemisahan Israel yang dibina dan di sepanjang sempadan Israel-Gaza. Selain itu, syarikat multinasional Amerika ini telah menandatangani perjanjian $ 100 juta setahun dengan Israel untuk telefon pintar direka khas untuk tentera dan anggota keselamatan.
5. McDonald’s
mcdonalds
Syarikat makanan segera JUNK FOOD terbesar di dunia ini telah lama disasarkan oleh kumpulan Pro-Palestin kerana sumbangan besar mereka kepada Dana Syarikat Yahudi. Melalui Suruhanjaya Israel, maka Dana Yahudi ini “berfungsi untuk mengekalkan tentera Amerika, sokongan ekonomi dan diplomatik untuk Israel; memantau dan apabila perlu, respons kepada liputan media Israel”.
6. Coca-Cola
coca-cola
Pengeluar minuman ringan terbesar di dunia ini mempunyai banyak jenama minuman berkarbonat lain di bawahnya termasuk Sprite, Fanta dan Schweppes yang menyokong kuat negara haram Israel. Selain itu Coca-Cola Israel juga memiliki ladang tenusu di penempatan Israel diduduki Shadmot Mechola di Lembah Jordan dan sebuah kilang di zon industri Katzerin di Golan Heights.
Pada tahun 2009 syarikat itu telah menganjurkan majlis khas di ibu pejabat dunia Coca-Cola untuk menghormati Brigadier-Jeneral Ben-Eliezer. Eliezer dituntut oleh kumpulan Pro-Palestin sebagai jenayah perang, semasa Perang Enam Hari unitnya bertanggungjawab bagi pelaksanaan lebih 300 tawanan perang Mesir. Di bawah Sharon, Ben-Eliezer berkhidmat sebagai Menteri Pertahanan mempengerusikan pembunuhan beramai-ramai di Jenin.
7. Danone
danone
Hampir 2 dekad yang lalu Danone membuka kemudahan R&D di Israel – Institut Danone. Tidak cukup menghairankan bahawa syarikat Perancis ini juga memiliki saham 20% daripada syarikat makanan kedua terbesar Israel, The Strauss Group.
8. Estee Lauder
estee-lauder
Konglomerat Amerika, rumah kepada jenama besar seperti DKNY, Tommy Hilfiger, MAC, Clinique dan lain-lain lagi telah disasarkan oleh aktivis BDS kerana aktiviti pro-Israel oleh pengerusinya, Ronald Lauder. Lauder juga merupakan Presiden Kumpulan Wang Yahudi Negara (JNF) – sebuah agensi separuh kerajaan yang berfungsi mengesahkan pendudukan Israel di tanah Palestin. Malah terdapat sebuah kumpulan Amerika berpusat mengetuai boikot di negara ini dengan kempen “Estée Slaughter”.
9. Starbucks
starbucks
Hubungan rapat syarikat ini dengan negara Israel antara yang paling lama. Mereka meningkat naik apabila Howard Schultz seorang Zionis aktif – pengasas, pengerusi, presiden dan ketua pegawai eksekutif Starbucks telah diberi penghormatan oleh Dana Baitulmuqaddis Aish daripada HaTorah di “The Israel 50th Anniversary Friend of Zion Tribute Award” kerana khidmatnya kepada negara Zionis “memainkan peranan penting dalam mempromosikan pakatan rapat antara Amerika Syarikat dan Israel”.
Starbucks dengan bangganya memaparkan anugerah itu di laman web syarikat di bawah bahagian ‘anugerah dan penghargaan’ bagaimanapun, sekali pemulauan itu mula berlaku, anugerah itu secara misteri hilang dari laman web!
10. Nestle
nestle
Syarikat multinasional Switzerland ini mempunyai bahagian yang besar dalam kontroversi dan kritikan kerana membantu Israel. Untuk aktivis Pro-Palestin salah satu masalah utama mereka dengan syarikat makanan dan minuman ini adalah hakikat bahawa ia membeli 51% saham dalam pelaburan Osem pada pertengahan 90-an. Osem Investments adalah sebuah syarikat berasaskan Israel yang terlibat secara langsung dalam pengeluaran dan pengedaran produk makanan di Israel dan di luar negara.
Pada tahun 1998, Peter Brabeck – bekas Ketua Pegawai Eksekutif Nestle menerima Anugerah Jubli (penghormatan tertinggi yang ditawarkan oleh negara Israel) dalam mengiktiraf usaha syarikatnya untuk menyokong negara Israel.

Sumber -  menzene.com 

No comments

Powered by Blogger.