Header Ads

Tutorial : cara pasang lagu di blog menggunakan SCMPLAYER



Penggunaan muzik untuk sesebuah blog sekurang-kurangnya dapat menarik para pembaca memasuki blog anda. Tapi, persoalannya korang masih tertanya-tanya widget apa yang perlu guna?

Okeyy...kali ni saya kongsikan kepada korang menggunakan SCMPLAYER ke dalam blog.

Cara pasang lagu di blog menggunakan SCMPLAYER 

Kalau korang menggunakan SCMPLAYER rasanya lebih mudah digunakan. Sebelum saya citer kan cara-cara nya, kelebihan yang ada pada widget ni adalah ia support blogspot, wordpress, Tumbrl, boleh autoplay dan banyak lagi. Berikut langkah-langkah nya :


2. Selepas dah masuk, korang perlu memilih warna skin dan klik 'Choose skin', pilih warna yang sesuai dengan citarasa anda. Kalau boleh guna kaler yang sama dengan template blog korang.



3. Then, korang boleh klik 'Edit playlist'
 Pada kotak song, korang isikan judul lagu apa korang suka. Sebagainya contoh, korang nak letakkan lagunya Jessie J berjudul 'Domino'.

Pada tab baru, korang buka youtube dan cari lagu yang dinginkan lalu copy paste url lagu pada youtube. Lepas tu korang paste kat 'Song URL'.



4. Selanjutnya, korang klik 'Configure setting', di mana anda dapat menyesuaikan konfigurasi pemutar media seperti Autoplay , Repeat mode , Placement of player bar , Shuffle playback , Default volume dan Shoe playlists by default boleh diatur ikut kemahuan korang.



5. Kalau dah selesai, klik 'Done' untuk mendapatkan code.

6. Copy dahulu dan pastekan ke html/javascript. Then, klik 'Save'. Dah habeh...

Gudluck korang!!!!







No comments

Powered by Blogger.