Header Ads

Manfaat baik tentang air kelapaKali ni saya nak kongsikan kelebihan atau manfaat baik yang ada pada buah kelapa muda. Siapa yang tak sukakan air kelapa? Lebih-lebih lagi musim panas pula mesti korang rasakan air kelapa adalah minuman yang terbaik untuk menyegarkan tekak anda.

Bukan itu je air kelapa mampu menghilangkan dahaga dan menyejukkan badan. Tapi, masih yang tidak tahu manfaat yang baik tentang air kelapa.

1. Mencegah dehidrasi

Air kelapa dapat mempertahankan tingkat cairan tubuh dan kandungan potassium yang membantu menjaga tekanan air dalam sel dan darah. So, kalau musim panas kan selalu berlaku hidrasi tubuh badan, air kelapa la minuman yang terbaik untuk anda.

2. Membantu menurunkan berat badan

Tahu tak air kelapa juga dapat meningkatkan metabolisme tubuh badan.

3. Menstabilkan kadar kolesterol 

Air kelapa juga kaya dengan kandungan mineral dan salah satunya adalah kalium. Diketahui kalium dapat menjaga kadar kolesterol. So, tak hairanlah air kelapa disebut-sebut sebagai salah satu minuman pencegah kolesterol.

4. Membantu menstabilkan tekanan darah 

Salah satu manfaat dari air kelapa juga membantu mencegah tekanan darah tinggi. Selain itu, air kelapa mengandung pelbagai macam vitamin dan mineral. Air kelapa yang mengandungi kalium dan magnesium dapat membantu tekanan darah anda secara alami.

5. Mendukung fungsi sistem imun 

Kandungan asam laurat yang ada pada air kelapa muda yang berupa anti bakteria dapat meningkatkan sistem imun daripada infeksi bakteria. So, kalau anda sakit, air kelapa la minuman terbaik untuk pulihkan tubuh anda daripada demam panas.No comments

Powered by Blogger.