Header Ads

Bahayanya merokok shisha kepada kesihatanShisha adalah tembakau berperisa yang digunakan dalam proses merokok menggunakan paip air shisha, yang juga dipanggil dengan nama-nama lain seperti Narghile, Hookah , Hubble Bubble, Goza , antara nama-nama lain . Proses merokok Shisha bermula apabila tembakau direndam pada buah-buahan tatal seperti epal , anggur dan strawberi.

Kesan utama merokok shisha :

Kanser 

Oleh kerana sifat Shisha rokok termasuk kekerapan engahan , kedalaman penyedutan, dan tempoh merokok perokok sesi Shisha boleh menyerap lebih tinggi kepekatan toksin yang terdapat dalam asap rokok , sekali gus meningkatkan bahaya kepada badan.

Tembakau shisha dan asap mengandungi banyak bahan-bahan toksik diketahui menyebabkan paru-paru , pundi kencing, dan kanser mulut. Tipikal sesi selama sejam merokok hookah mendedahkan pengguna untuk 100 hingga 200 kali jumlah asap disedut dari rokok tunggal. 

Rangsangan dari pendedahan kepada jus tembakau meningkatkan risiko mendapat kanser mulut. Iritasi oleh produk jus tembakau mungkin menjadi lebih tinggi di kalangan smoker shisha antara paip atau cerut perokok kerana merokok Shisha biasanya diamalkan (dengan atau tanpa penyedutan) lebih kerap dan untuk tempoh yang lebih lama .

Komplikasi masalah jantung 

Tembakau shisha dan asap mengandungi banyak bahan-bahan toksik diketahui menyebabkan arteri tersumbat dan penyakit jantung. 

Mudah mendapat jangkitan 

Paip paip yang digunakan dalam paip bar dan kafe tidak boleh dibersihkan dengan betul , risiko penyebaran penyakit berjangkit. Penyakit berjangkit termasuk batuk kering (yang boleh menjangkiti paru-paru atau bahagian-bahagian badan yang lain ), Aspergillus ( kulat yang boleh menyebabkan jangkitan paru-paru yang serius) , dan Helicobacter (yang boleh menyebabkan ulser perut ) boleh merebak melalui perkongsian paip atau melalui cara tembakau bersedia . Berat bayi lahir rendah kepada wanita mengandung yang penghisap shisha 

Merokok Shisha kalangan ibu-ibu mengandung adalah berisiko kepada bayi juga, kerana kanak-kanak mungkin menghadapi masalah kekurangan berat badan dan kesukaran bernafas. Bayi yang dilahirkan oleh wanita yang merokok satu atau lebih paip air sehari semasa mengandung mempunyai berat lahir rendah (sekurang-kurangnya 3 ½ auns kurang) daripada bayi yang lahir dari bukan perokok dan berada pada peningkatan risiko untuk penyakit pernafasan.


No comments

Powered by Blogger.