Header Ads

Apa itu virus Zika?

Masa kini isu mengenai wabak virus Zika semakin menjadi-jadi di benua Amerika. Ada saja kes yang membabitkan rakyat di benua itu yang dijangkiti virus tersebut. Tapi, persoalan apa virus Zika? Masih yang tidak tahu wabak yang baru saja menular tahun lepas. Adakah ia sama seperti demam denggi?Apakah Zika?

Zika adalah virus bawaan nyamuk Aedes. Jangkitan itu yang menyebabkan gejala ringan termasuk demam, ruam, sakit sendi dan kemerahan mata. Kira-kira satu dalam lima orang yang dijangkiti sebenarnya menjadi sakit.Bagaimana anda merawatnya?

Setakat masa kini, tidak ada lagi ubat untuk penyakit itu dan ia biasanya hilang dengan berehat dan minum dalam tempoh seminggu. Amerika Syarikat kini bertungkus-lumus untuk membangunkan vaksin untuk Zika , walaupun ia tidak mungkin akan disediakan semasa wabak ini.

Adakah ia membawa maut?

Tidak, tetapi ia boleh menimbulkan risiko kepada janin wanita hamil itu. Virus ini telah dikaitkan dengan kes microsefali, satu keadaan di mana bayi yang mempunyai kepala kecil dan perkembangan otak yang tidak lengkap; Brazil menyaksikan permintaan yang mendadak dalam kadar syarat pada tahun 2015.

Apakah yang perlu wanita mengandung lakukan?

Wanita hamil harus menangguhkan mana-mana perjalanan ke tempat-tempat di mana virus Zika itu kini menjadi perhatian, CDC berkata. Jika seorang wanita hamil mesti berjalan ke salah satu lokasi ini, mereka harus merujuk kepada hadapan profesional kesihatan masa, dan mengikuti cadangan untuk mengelakkan gigitan nyamuk, seperti menggunakan penghalau serangga, memakai baju berlengan panjang dan seluar panjang dan tinggal di tempat-tempat dengan udara udara.

So, perlu beringat jika kalau nak melancong ke benua Amerika terutamanya di Brazil kerana virus Zika semakin menular dengan pantas.

Sumber : 9news 


No comments

Powered by Blogger.